Björkö Friskola

Stiftelsen Waldorfpedagogik i Vreta Kloster bildades 1992. Björkö friskola startade då med 14 barn i klass ett. Sedan starten har skolan vuxit med en klass per år och omfattar idag förskoleklass till och med klass nio. Idag finns ca 250 elever på skolan. Björkös fritidshem har verksamhet för barn från förskoleklass till och med klass tre. Fritidshemmet tar emot ca 90 barn. Förskolan Virvelvinden startade 1997 och tar idag emot ca 45 barn i åldrarna 1-5 år.

Förskola, fritidshem och grundskola finns i en fantastisk miljö mitt i naturen strax utanför Ljungsbro. Tack vare stort föräldraengagemang håller vi såväl innemiljö och utemiljö i fint skick år efter år. Sammanlagt finns idag mer än 290 barn och ca 70 anställda i verksamheten.

Vår Vision

Vi har en dröm. Vi tror på framtiden. Vi tror på den unga människan.

Waldorfpedagogik är vår viktigaste inspiration. Genom den utvecklar vi barn och ungdomar med tro på sig själva, sin egen vilja och engagemang. De är nyfikna och ansvarstagande unga människor som vågar och kan göra skillnad. Våra elever har genom sin fria tanke och känsla en förmåga att möta och förändra världen.

Björkös viktigaste nyckelbegrepp hittar ni HÄR

• Har ni skolskjuts?

Det går buss från Linköping till skolan varje dag. Vi har skolskjuts från Ljungsbro skola till Björkö Friskola varje dag.

• Skolmat

Vi har två kockar som lagar all mat från grunden varje dag. Det finns alltid vegetariskt alternativ.

• Har ni tillgång till speciallärare?

Ja, vi har tillgång speciallärare, specialpedagog, skolsköterska och skolpsykolog.

Elin Wiklund, ordförande
Moa Appleby
Joakim Bärnström
Katja Larsson
Louise Gideskog Samuelsson
Lena Johansson
Maria Tell
Rickard Boari, suppleant
Anna Bohman, suppleant

Styrning

Stiftelsens styrelse har det övergripande ansvaret för verksamheterna. I styrelsen ingår föräldrar och rektorer för förskola, fritidshem och grundskola och gymnasium. Skolan drivs helt utan vinstintresse, allt överskott går tillbaka till verksamheten. Stiftelseformen valdes för att skydda värdegrunden och pedagogiken på skolan.

Verksamheterna lyder under de allmänna läroplanerna, och arbetar efter Waldorfpedagogiken.

För den pedagogiska verksamheten ansvarar rektor inom respektive verksamhet. Rektorerna är adjungerade i Stiftelsens styrelse. I styrelsen är också personalrepresentanter samt verksamhetsadministratör adjungerade. Skolbyggnader och mark ägs av Stiftelsen via vårt fastighetsbolag WiV Fastighetsbolag AB. Förskolans lokaler hyrs.